Naar inhoud

Home Partnerinformatie Nieuws Geen vrijgestelde fietsvergoeding voor wie te voet naar het werk komt

Terug naar het overzicht

22-09-17 Geen vrijgestelde fietsvergoeding voor wie te voet naar het werk komt

Maar wel een wandelvergoeding die vrijgesteld is tot 390 euro/jaar.

Werknemers worden aangemoedigd om voor hun woon-werkverkeer zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame vervoermiddelen zoals het openbaar vervoer of de fiets. Beide vervoermiddelen hebben dan ook een interessante fiscale behandeling gekregen. De tussenkomst van de werkgever wordt volledig vrijgesteld van fiscale inhoudingen.

Men zou dezelfde redenering kunnen maken voor werknemers die hun woon-werkverplaatsing (deels) te voet afleggen. Wandelen is gezond, zorgt niet voor files en is milieuvriendelijk. Tot op heden werd er wettelijk echter nog niets specifieks geregeld rond een (vrijgestelde) kilometervergoeding voor wandelende werknemers.  

Parlementaire vraag november 2016

Eind vorig jaar werd aan de Minister van Financiën gevraagd of hij van plan was om de toekenning van de vrijgestelde fietsvergoeding (die momenteel 0,23 euro/kilometer bedraagt) uit te breiden tot werknemers die te voet naar het werk komen. Een netto vergoeding zou mensen immers kunnen overtuigen om meer te wandelen naar het werk.

De Minister antwoordde toen dat het hem weinig waarschijnlijk leek dat werknemers door de toekenning van deze kilometervergoeding zouden beslissen om te voet naar het werk te komen in plaats van met de wagen. De omschakeling van het gebruik van de auto naar het gebruik van de fiets was veel realistischer. Daarom zijn er voorlopig geen plannen om de vrijgestelde fietsvergoeding uit te breiden naar werknemers die te voet naar het werk komen. 

Andere opties?

Dit betekent echter niet dat er geen mogelijkheid bestaat om uw wandelende werknemers te belonen en hen een vergoeding toe te kennen die fiscaal interessant behandeld wordt. Er bestaat immers een algemene vrijstelling van belasting voor vergoedingen die betaald worden voor het woon-werkverkeer afgelegd met een ‘ander vervoermiddel’. In het verleden werd reeds meermaals bevestigd dat de woon-werkverplaatsingen die te voet afgelegd worden onder die categorie vallen. In de praktijk betekent dit dat indien uw wandelende werknemers een vergoeding ontvangen voor hun woon-werkverkeer, deze vergoeding vrijgesteld zal zijn tot een bedrag van 390 euro per jaar (voor het inkomstenjaar 2017). Deze vrijstelling geldt echter enkel op voorwaarde dat uw werknemer zijn werkelijke beroepskosten niet bewijst in zijn aangifte in de personenbelasting. Bovendien is deze vrijstelling enkel van toepassing op werknemers en geldt ze dus niet voor bedrijfsleiders. 

Bronnen:
V&A Kamer, 2016 -17, 28 november 2016, nr. 54/103, 296 (Vr. nr. 1317 J. Van den Bergh).
Art. 38, §1, 1e lid, 9°, c) en 14°, a) WIB 92.

Contact

Acerta events

Bekijk het aanbod

Samenwerken met Acerta
Geïntegreerde dienstverlening
Opleidingen
Samenwerken met uw klanten
Lanceer uw starters
Begeleid uw zelfstandigen
Ondersteun uw werkgevers
Tools
Uw tools
Tools voor uw klanten
Partnerinformatie
Documenten
Publicaties
Nieuws
Events
Nieuwsbrief